Contact    

Noutăţi / Frânghia de legãturã între Straja și Câmpul lui Neag
24 iunie 2016
Echipa VIAȚA, ajutatã de voluntari din SUA și Danemarca, începe în august construcția unui nou curs de frânghii, la aproape 30 de km de Straja, în Câmpul lui Neag. Pânã atunci, Jack Organ, cel mai inimos asistent de director ever, se ocupã de adunatul banilor necesari investiției.

Multe personalitãți s-au ciocnit și s-au modelat pe frânghiile joase și multe inimi au învãțat sã batã mai bine pe frânghiile înalte din tabãra VIAȚA. Cursul de frânghii - „unealta” folositã de instructorii VIAȚA pentru a insufla participaþiilor valori morale precum munca în echipã, curajul, încrederea, compasiunea, simþul civic – a format multe caractere, la umbra copacilor din Straja. Însã defrișãrile au ajuns din pãcate și aici, motiv pentru care echipa VIAȚA a decis sã mute locul de desfãșurare al cursului de frânghii în Câmpul lui Neag - una dintre intrãrile în Parcul Național Retezat.

Voluntari din SUA și Danemarca
„Zona este foarte potrivitã pentru astfel de activitãþi și, mai mult decât atât, terenul ne-a fost pus la dispoziíe gratuit de proprietar, domnul Emil Pãrãu”, spune Ilie Popescu, directorul programului VIAȚA. Ilie și Jack Organ vor coordona cele trei echipe de voluntari care vin în Valea Jiului special pentru a ajuta la contrucție - douã grupuri din SUA (aproximativ 25 de persoane) și un grup de 12 studenți din Danemarca. „Estimãm cã amenajarea va fi gata în toamna anului 2016, când sperãm sã putem primi în weekenduri primele grupuri. Începând cu 2017, vom putea oferi acolo și cazare participanților care își doresc ceva mai... rustic”, spune Ilie. Estimativ, costurile sunt undeva la 30.000 dolari, iar Jack – care face adunare de fonduri în SUA, a reușit deja sã strângã 5.010 dolari și vrea ca pânã în august sã ajungã la 17.000 de dolari: „Am vorbit cu donatorii din State care mã sprijinã deja și cu biserici care sunt interesate de ceea ce face tabãra VIAȚA. Am fãcut un filmulet care explicã de ce ne mutãm și care sunt nevoile noastre și continui sã postez pe facebook filmulețe și poze legate de ceea ce se întâmplã la Straja – camioane care carã lemne; elemente din tabãrã care trebuie reparate din cauza defrișãrii; participanți dezamãgiți de toatã situația asta. Mã bucur cã efortul pe care l-am fãcut pânã acum a dat rezultat și sper sã reușesc și mai mult pânã în august”.

Cine este Jack
Jack are 25 ani și este din orașul Kent, statul Ohio, SUA. A venit în Lupeni în ianuarie 2013 împreunã cu soția sa, Kelly, care vizitase România în 2010, prin programul Simester Abroad al Fundațiai Noi Orizonturi. Soții Organ au studiat la facultate dezvoltarea comunitarã și educația prin experiențã, așa cã atunci când Dane Bates – co-fondatorul Fundației Noi Orizonturi a întrebat-o pe Kelly, în 2011, dacã nu i-ar plãcea sã lucreze pentru Fundație în Valea Jiului, nu au stat pe gânduri. Lucrurile s-au potrivit perfect, având în vedere experiența lui Jack în tabere și existența unui program de educație prin aventurã la FNO, așa cã Dana a fost încântat sã-i invite pe amândoi la Lupeni. Pentru cã lucreazã ca voluntari, Jack și Kelly trebuie sã facã fundraising în Statele Unite ca sã locuiascã și sã lucreze în România.
Acum, Jack lucreazã la Tabãra VIAȚA în calitate de director asistent. El monteazã și supervizeazã activitãțiile la cursul de frânghii, recruteazã și supervizeazã internii americani și are grija de echipamentul taberei. În plus, dezvoltã și construiește noi elemente mobile, pentru ca activitãțile VIAȚA sã poatã fi organizate înãuntru, pe perioada iernii sau în deplasare, oriunde în țarã. Pe lângã toate acestea, Jack și-a luat și sarcina de a face filmulețe și materiale de promovare a Taberei VIAȚA. Iar banii adunați pânã acum pentru noul curs de frânghii demonstreazã cã face o treabã bunã!

Despre Cursul de Frânghii
Participanþii la cursul de frânghii au parte de sentimente ºi trãiri intense, care scot în evidenþã caracterul fiecãruia ºi disponibilitatea de a progresa într-un timp relativ scurt (o sãptãmânã). Activitãþile cursului de frânghii sunt concepute de cãtre experþi psihologi ºi au rolul de a „compresa” viaþa de grup, fiind structurate sub forma unei scãri, de la simplu la complex, de la joasã înãlþime la înãlþimi de 10-12 metri. Pentru neinþiþiaþi, un curs de frânghii poate pãrea similar unui parc de aventurã, dar existã douã diferenþe mari între ele:

a. Activitãþiile au scop educaþional, nu doar recreaþional. Baza se pune pe dezvoltarea de valori ºi competenþe, cum ar fi încrederea, munca în echipã, compasiunea, leadership, gândire criticã...etc.
b. Elementele sunt concepute ca provocãri diferite pentru grup, punând în centru interacþiunea dintre membrii echipei, dinamica grupului dar ºi dezvoltarea personalã. Dupã fiecare activitate are loc o discuþie unde participanþii au ocazia sã exprime ceea ce au simþit/învãþat ºi ce vor pune în aplicare la urmãtoarea provocare. Astfel are loc un proces de învãþare activ, unde participanþii adoptã norme ºi valori pentru grup progresiv, pentru a ajunge la eficienþã. Scopul este de a transfera cele învãþate în viaþa de zi cu zi.


Înapoi
Parteneri:
Parteneri media: