Contact    

Noutăţi / Frânghia de legătură între Straja și Câmpul lui Neag
24 iunie 2016
Echipa VIAȚA, ajutată de voluntari din SUA și Danemarca, începe în august construcția unui nou curs de frânghii, la aproape 30 de km de Straja, în Câmpul lui Neag. Până atunci, Jack Organ, cel mai inimos asistent de director ever, se ocupă de adunatul banilor necesari investiției.

Multe personalități s-au ciocnit și s-au modelat pe frânghiile joase și multe inimi au învățat să bată mai bine pe frânghiile înalte din tabăra VIAȚA. Cursul de frânghii - „unealta” folosită de instructorii VIAȚA pentru a insufla participațiilor valori morale precum munca în echipă, curajul, încrederea, compasiunea, simțul civic – a format multe caractere, la umbra copacilor din Straja. Însă defrișările au ajuns din păcate și aici, motiv pentru care echipa VIAȚA a decis să mute locul de desfășurare al cursului de frânghii în Câmpul lui Neag - una dintre intrările în Parcul Național Retezat.

Voluntari din SUA și Danemarca
„Zona este foarte potrivită pentru astfel de activități și, mai mult decât atât, terenul ne-a fost pus la dispoziíe gratuit de proprietar, domnul Emil Părău”, spune Ilie Popescu, directorul programului VIAȚA. Ilie și Jack Organ vor coordona cele trei echipe de voluntari care vin în Valea Jiului special pentru a ajuta la contrucție - două grupuri din SUA (aproximativ 25 de persoane) și un grup de 12 studenți din Danemarca. „Estimăm că amenajarea va fi gata în toamna anului 2016, când sperăm să putem primi în weekenduri primele grupuri. Începând cu 2017, vom putea oferi acolo și cazare participanților care își doresc ceva mai... rustic”, spune Ilie. Estimativ, costurile sunt undeva la 30.000 dolari, iar Jack – care face adunare de fonduri în SUA, a reușit deja să strângă 5.010 dolari și vrea ca până în august să ajungă la 17.000 de dolari: „Am vorbit cu donatorii din State care mă sprijină deja și cu biserici care sunt interesate de ceea ce face tabăra VIAȚA. Am făcut un filmulet care explică de ce ne mutăm și care sunt nevoile noastre și continui să postez pe facebook filmulețe și poze legate de ceea ce se întâmplă la Straja – camioane care cară lemne; elemente din tabără care trebuie reparate din cauza defrișării; participanți dezamăgiți de toată situația asta. Mă bucur că efortul pe care l-am făcut până acum a dat rezultat și sper să reușesc și mai mult până în august”.

Cine este Jack
Jack are 25 ani și este din orașul Kent, statul Ohio, SUA. A venit în Lupeni în ianuarie 2013 împreună cu soția sa, Kelly, care vizitase România în 2010, prin programul Simester Abroad al Fundațiai Noi Orizonturi. Soții Organ au studiat la facultate dezvoltarea comunitară și educația prin experiență, așa că atunci când Dane Bates – co-fondatorul Fundației Noi Orizonturi a întrebat-o pe Kelly, în 2011, dacă nu i-ar plăcea să lucreze pentru Fundație în Valea Jiului, nu au stat pe gânduri. Lucrurile s-au potrivit perfect, având în vedere experiența lui Jack în tabere și existența unui program de educație prin aventură la FNO, așa că Dana a fost încântat să-i invite pe amândoi la Lupeni. Pentru că lucrează ca voluntari, Jack și Kelly trebuie să facă fundraising în Statele Unite ca să locuiască și să lucreze în România.
Acum, Jack lucrează la Tabăra VIAȚA în calitate de director asistent. El montează și supervizează activitățiile la cursul de frânghii, recrutează și supervizează internii americani și are grija de echipamentul taberei. În plus, dezvoltă și construiește noi elemente mobile, pentru ca activitățile VIAȚA să poată fi organizate înăuntru, pe perioada iernii sau în deplasare, oriunde în țară. Pe lângă toate acestea, Jack și-a luat și sarcina de a face filmulețe și materiale de promovare a Taberei VIAȚA. Iar banii adunați până acum pentru noul curs de frânghii demonstrează că face o treabă bună!

Despre Cursul de Frânghii
Participanții la cursul de frânghii au parte de sentimente și trăiri intense, care scot în evidență caracterul fiecăruia și disponibilitatea de a progresa într-un timp relativ scurt (o săptămână). Activitățile cursului de frânghii sunt concepute de către experți psihologi și au rolul de a „compresa” viața de grup, fiind structurate sub forma unei scări, de la simplu la complex, de la joasă înălțime la înălțimi de 10-12 metri. Pentru neințițiați, un curs de frânghii poate părea similar unui parc de aventură, dar există două diferențe mari între ele:

a. Activitățiile au scop educațional, nu doar recreațional. Baza se pune pe dezvoltarea de valori și competențe, cum ar fi încrederea, munca în echipă, compasiunea, leadership, gândire critică...etc.
b. Elementele sunt concepute ca provocări diferite pentru grup, punând în centru interacțiunea dintre membrii echipei, dinamica grupului dar și dezvoltarea personală. După fiecare activitate are loc o discuție unde participanții au ocazia să exprime ceea ce au simțit/învățat și ce vor pune în aplicare la următoarea provocare. Astfel are loc un proces de învățare activ, unde participanții adoptă norme și valori pentru grup progresiv, pentru a ajunge la eficiență. Scopul este de a transfera cele învățate în viața de zi cu zi.


Înapoi
Parteneri:
Parteneri media: