Contact    

Noutăţi / Voluntari evadați de pe insula muților
27 octombrie 2016
Cei 15 tineri din Petroșani, Lupeni și Uricani care au participat la început de septembrie la schimbul de experiență „De la voluntari pentru comunitate”, s-au implicat deja în două inițiative în Valea Jiului – caravana „Bucurie în mișcare”, ajunsă în 17 septembrie la Petroșani și clubul I Bike, lansat în 4 octombrie la Lupeni cu scopul de a promova ecoturismul și sportul în Valea Jiului.

Ei demonstrează astfel că au înțeles că șansele de reușită ale proiectelor de schimbare sunt direct proporționale cu numărul voluntarilor implicați, indiferent de organizațiile de la care (participanți la schimbul de experiență au venit o parte din rețeaua IMPACT a FNO și o parte din rețeaua Tineri activi pentru natura sălbatică a WWF). Schimbul de experiență la care au participat, organizat la Straja de Fundația Noi Orizonturi (FNO) în colaborare cu World Wide Fund (WWF) și finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara, a fost prilejul perfect să recapituleze ceea ce au făcut fiecare dintre participanți la capitolul voluntariat pe parcursul anului 2016, dar și să-și contextualizeze așteptările. Un exemplu: tinerii au realizat că se pot face multe paralele între ceea ce se întâmplă în realitatea românească și jocul „Insulele”.

În acest joc, participanții se întreaptă spre insula fericirii, dar barca pe care călătoresc se strică și se scufundă în mare. Un grup reușește să ajungă pe insula fericirii, dar celelalte două eșuează unul pe insula muților, celălalt pe insula orbilor. Cei de pe insula muților își pierd darul vorbirii, dar găsesc trei pietre plutitoare pe care le pot folosi ca să ajungă pe insula fericirii. Cei de pe insula orbilor își pierd vederea, dar află că pot porni în siguranță spre insula fericirii după ce aruncă trei mingi pe care le găsesc pe insula lor în trei recipiente care plutesc lângă țărm. Mai norocoși, cei de pe insula fericirii pot vorbi, pot vedea și pot auzi, însă au de rezolvat un puzzle. Jocul se termină când toți se reunesc din nou pe insula fericirii.

Pe parcursul jocului, participanții au avut mai multe revelații – astfel, la un moment dat „muții” au realizat că pot comunica în ciuda faptului că nu pot vorbi; „orbii” și-au dat seama că pot fi ghidați de „fericiți” cu introdusul mingilor; „fericiții” au realizat că ar fi mai bine să-i aducă pe toți naufragiații pe insula lor și de-abia după să se apuce de puzzle, pentru că în acest fel au șansa să-l rezolve mai repede. Insula orbilor a fost asociată de participanți cu o comunitate în care oamenii preferă că închidă ochii, pentru că nu vor să vadă ce se întâmplă sau nu vor să facă nimic, deși își doresc rezultate; insula fericirii a fost asociată cu tot ce înseamnă conducere/instituții ale statului; iar insula muților a fost asociată cu ONG-urile care vor să atragă atenția asupra unor probleme importante. Voluntarii au simțit că ei în realitate se află pe această insulă, a muților, și au căutat strategii ca să-și facă vocea auzită, între care: „să-i atragem pe <> de partea <> și invers, pentru că împreună ar putea să fie mai vizibili pentru <>”; „<> au resurse nelimitate - cum putem să le exploatăm?!”; „dacă toate insulele s-ar uni lucrurile ar merge mai bine si mai repede!”; „este important ca <> să învețe să se exprime pe limbajul muților și orbilor”.

Făcând și mai clară paralela cu realitatea, unul dintre participanți, Andrei Popa, care este voluntar WWF în Lupeni, a mărturisit că s-a implicat într-un partid politic pentru că nu a simțit că există o comunicare deschisă între școală și Primărie (el fiind și membru în consiliul școlii): „Acum avem 4 reprezentanți din consiliul școlii care vor merge din toamnă la întâlnirile de consiliu de la Primărie și vor asigura o mai bună transparență/comunicare între Primarie și școală”.

Urmăriți aici filmul schimbului de experiență „De la voluntari pentru comunitate”.


Înapoi
Parteneri:
Parteneri media: