Contact    

Programul VIAŢA / Tuşnad / Activităţi


În tot ceea ce facem în Tabăra VIAȚA, ne bazăm pe politica „0 accidente”, iar siguranța copiilor și a tinerilor este prioritate pentru noi.

VIAȚA folosește un design de activități și o curriculă care au fost dezvoltate și îmbunătățite de-a lungul mai multor decenii de către experți în educație prin aventură. Elementele cursului au fost construite în acord cu standardele impuse de ACCT (Association for Challenge Course Tehnology) de Rich Klanscieck, cel mai bun inginer în domeniul cursurilor de frânghii din cadrul organizației Project Adventure, SUA. Cursul este foarte bine structurat și în ce privește etapizarea activităților.

Programul VIAȚA reușeste să creeze un mediu sigur din punct de vedere fizic și emoțional. Astfel, oferă participanților sentimentul de încredere de sine și în ceilalți, ce îi pregătește pentru provocările din cadrul și din afara cursului. Fiecare activitate este urmată de o discuție, care ajută participanții să reflecteze asupra lucrurilor pe care le-au învățat aici.

Elementele activităților din VIAȚA Tușnad sunt grupate în:

Curs de Frânghii la Înălțime | Curs de Frânghii la Joasă Înălțime | Drumeție & Orientare | Proiecte de serviciu în folosul comunității | Atelier de creație (artsy partsy) |
 • A  Se dă următoarea problemă: grupul trebuie să mute din punctul A în punctul B un membru al grupului care se află pe un cadrul sub forma literei A, folosind frânghiile atașate în partea de sus a structurii. Se poate? Sigur că da!

  În cadrul activității, participanții vor cunoaște conceptul de Provocare prin Alegere, vor avea oportunitatea să își dezvolte abilități de comunicare și de rezolvare a problemelor, în contextul muncii în echipă. • Bullring  Cu frânghii prinse de un inel din lemn, participanții trebuie să transporte un obiect aflat în riscul de a se sparge, de la un punct A la un punct B. Aici vine și marea provocare: ei au voie să atingă doar capătul frânghiilor!

  O activitate distractivă, cu ajutorul cărei îți vei dezvolta abilități de comunicare și rezolvare a problemelor. Te vei familiariza cu importanța efortului comun, depus în munca de echipă. • Căzătura de încredere  Este o senzație minunată să fii prins de toți ceilalți atunci când cazi! Căzătura de Încredere este una dintre cele mai importante activități ale cursului de frânghii, care creează o conexiune puternică între participanți. De aceea, este fie prima sau ultima în rândul activităților de care te poți bucura în aici!

  Se desfășoară în 3 etape, ultima fiind adevărata Căzătură de Încredere, ținând cont de gradul de risc pe care activitatea îl implică. Iată, în câteva cuvinte, cum are loc totul:
  1. În primă fază, grupul ia poziția asiguratorului, picioare în semi-fandare și mâinile întinse la nivelul umerilor celui care cade. După ce totul este pregătit și verificat, cel care cade primește răspuns pozitiv la întrebarea „Pot să cad?”. Și prima „căzătură” se întâmplă!

  2. În cea de-a doua etapă, fiecare participant este ridicat de grup și lăsat încet pe pământ.

  3. Fiecare participant urcă pe buturuga de unde, cu încredere, se lasă spre înapoi pentru a fi prins de colegii din grup. Grupul prinde de fiecare dată participantul, din poziția asiguratorului – de această dată cu mâinile întinse în plan orizontal. Grupul este așezat pe două șiruri, iar mâinile asiguratorilor dispuse „ca un fermoar”.

  Nivelul de provocare crește secvențial: participanții se familiarizează cu rolul coordonării, înțeleg rolul comunicării și cunosc rolul încrederii în cadrul activităților de grup. Fiecare membru al echipei are ocazia să își exprime încrederea în ceilalți și să își depășească limitele personale.


 • Cutiile lui Valters  Participanții folosesc cutii de lemn și platforme peste care trebuie să treacă pentru a ajunge de la punctul A la un punct B. Atenție! Fără să calce pe pământ și folosind anumiți algoritmi de aranjare a materialelor pe care le primesc.

  Activitatea îți dezvoltă abilități de planificare și folosire eficientă a resurselor. • Degetul regelui  Doar cu ajutorul forței echipei, participanții sunt provocați să ridice un cauciuc de la baza unui stâlp, să îl pună pe pământ și apoi să îl așeze înapoi până ajunge la baza stâlpului. Coordonarea, responsabilitatea și comunicarea sunt abilitățile pe care ți le vei dezvolta în urma folosirii acestui element.


 • Mersul pe cablu la joasă înălțime  Distractiv, deși dificil, este unul dintre elementele de bază ale cursului de frânghii. Elementul este compus din opt secțiuni de cablu, întins între copaci la o distanță de 50 de cm deasupra solului. Și toată echipa trebuie să traverseze întreaga lungime a cablurilor! Distanța dintre copaci este de aproximativ 2 – 6 m, iar fiecare secțiune este o nouă provocare pentru grup!

  Alături de grupul tău, vei înțelege importanța coordonării și comunicării în activitățile de grup, precum rolul planificării și al încurajării în echipă. • Trecătoarea Nitro  O activitate foarte energizantă pentru grup! Elementul este compus dintr-o frânghie aflată la 30 cm față de sol, în plan vertical, și o platformă situată la 10 m de locul în care grupul își începe activitatea. Participanții trebuie să obțină frânghia, folosind orice resurse pe care le au! Mai mult: ei trebuie să ajungă la platformă cu ajutorul coardei, fără a atinge solul și fără a vărsa nicio picătură din recipientul pe care îl transportă (de exemplu, un pahar).

  Aici vei înțelege importanța coordonării și comunicării în activitățile de grup, precum și rolul planificării și al încurajării în echipă. • Pânza de păianjen  Elementul se prezintă sub forma unei „pânze de păianjen”, suspendată între doi copaci. Distractivă și energizantă, activitatea ajută la întărirea legăturilor existente între membrii echipei, la îmbunătățirea comunicării în mijlocul grupului și a abilităților de lucru în echipă.

  Provocarea: întreg grupul trebuie să treacă prin pânza de păianjen, fără să o atingă. Fiecare participant are voie să folosească doar o gaură din pânză! • Platforma  Câți oameni dintr-un grup se pot urca pe o platformă suspendată deasupra unui trunchi de copac? Provocare: platforma trebuie să rămână întotdeauna în echilibru. Răspunsul: toți! Dar trebuie ținut cont de un mic secret, și anume balansarea grupului.

  Activitatea dezvoltă aptitudini legate de procesele de comunicare și coordonare în interiorul echipei. Iar provocarea vine din luarea deciziilor și a modului în care este văzut leadershipul în cadrul grupului. • Schiurile de vară  În Tabăra VIAȚA, schiurile se folosesc cu succes și vara! Dar nu orice fel de schiuri, ci unele speciale: construite pe bârne de lemn, pe care sunt prinse mai multe corzi. Participanții stau pe ele și împreună trebuie să traverseze o distanță marcată de facilitatori. Coordonarea, planificarea și comunicarea sunt abilitățile pe care le vei dezvolta în urma folosirii acestui element.


 • Stepping stones  Participanții primesc 4-6 pătrate din lemn / pietre și parcurg un traseu prestabilit. Dar pentru aceasta, echipele trebuie să folosească doar elementele primite! Lemnul sau pietrele nu au voie să atingă solul mai mult de 3 secunde. Grupul poate să treacă de la un punct A la B doar în două deplasări sau runde. Dacă un pătrat de lemn sau o piatră rămâne jos mai mult de 3 secunde, atunci va dispărea!

  Aici vei înțelege importanța coordonării și comunicării în activitățile de grup, precum rolul planificării și al încurajării în echipă. • Titanic  Provocările Titanicului seamnănă foarte mult cu cele de la „Pânza de păianjen”, dar forma și modul de prezentare ale acestui element sunt diferite. Participanții intră în rolul unui grup naufragiat și singura lor salvare este să treacă prin hubloul (roata) vaporului. Activitatea ajută la întărirea legăturilor existente între membrii grupului, îmbunătățirea comunicării în mijlocul grupului și a abilitățiilor de a lucra în echipă.


 • Toxic waste  O activitate complexă ce implică folosirea de corzi legate într-un sistem de macara. Ele vor ajuta la transportarea, pe distanțe de 4-5 m, ale unor obiecte pe care participanții nu au voie să le atingă. Te vei distra cu „Toxic waste”, activitate care dezvoltă munca în echipă, responsabilitate, coordonare și ablități de comunicare în cadrul grupului!


 • Wild woosey / V-ul  E timpul să lucrăm în pereche, dar în continuare susținuți de echipele noastre! Cei care formează perechea sunt provocați la o traversare a cablului, simultană. Ei se vor ajuta unul pe celălalt, dar vor avea și sprijinul echipei. Activitatea dezvoltă încrederea interpersonală și munca în echipă, precum și responsabilitatea.


 • Zidul  Zidul implică un efort fizic sporit, dar este și una dintre cele mai distractive activități! Iar cucerirea Zidului insuflă grupului un puternic sentiment de succes. Activitatea în sine este punctul culminant al cursului de frânghii la joasă înălțime. Elementul este compus dintr-un zid cu o suprafață netedă, măsurând 4 m înălțime și 3 m lățime, peste care întreg grupul este provocat să treacă. În partea din spate există o platformă cu scară pentru coborâre.


 • Bușteanul  Un element pe cât de simplu, pe atât de plin de provocări! Bușteanul este una dintre activitățile de început și „introduce” participanții în ceea ce înseamnă un curs de educație prin aventură. Este un foarte bun exercițiu de comunicare pentru grup! Vei descoperi că, fără să folosești comunicarea verbală, lucrurile devin din ce în ce mai interesante, mai ales când ai de îndeplinit niște sarcini într-un timp foarte scurt.

Parteneri:
Parteneri media: