Contact    

Noutăţi / Voluntari evadați de pe insula muților
27 octombrie 2016
Cei 15 tineri din Petroșani, Lupeni și Uricani care au participat la început de septembrie la schimbul de experiențã „De la voluntari pentru comunitate”, s-au implicat deja în douã inițiative în Valea Jiului – caravana „Bucurie în mișcare”, ajunsã în 17 septembrie la Petroșani și clubul I Bike, lansat în 4 octombrie la Lupeni cu scopul de a promova ecoturismul și sportul în Valea Jiului.

Ei demonstreazã astfel cã au înțeles cã șansele de reușitã ale proiectelor de schimbare sunt direct proporționale cu numãrul voluntarilor implicați, indiferent de organizațiile de la care (participanți la schimbul de experiențã au venit o parte din rețeaua IMPACT a FNO și o parte din rețeaua Tineri activi pentru natura sãlbaticã a WWF). Schimbul de experiențã la care au participat, organizat la Straja de Fundația Noi Orizonturi (FNO) în colaborare cu World Wide Fund (WWF) și finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului prin Direcția Județeanã pentru Sport și Tineret Hunedoara, a fost prilejul perfect sã recapituleze ceea ce au fãcut fiecare dintre participanți la capitolul voluntariat pe parcursul anului 2016, dar și sã-și contextualizeze așteptãrile. Un exemplu: tinerii au realizat cã se pot face multe paralele între ceea ce se întâmplã în realitatea româneascã și jocul „Insulele”.

În acest joc, participanții se întreaptã spre insula fericirii, dar barca pe care cãlãtoresc se stricã și se scufundã în mare. Un grup reușește sã ajungã pe insula fericirii, dar celelalte douã eșueazã unul pe insula muților, celãlalt pe insula orbilor. Cei de pe insula muților își pierd darul vorbirii, dar gãsesc trei pietre plutitoare pe care le pot folosi ca sã ajungã pe insula fericirii. Cei de pe insula orbilor își pierd vederea, dar aflã cã pot porni în siguranțã spre insula fericirii dupã ce aruncã trei mingi pe care le gãsesc pe insula lor în trei recipiente care plutesc lângã țãrm. Mai norocoși, cei de pe insula fericirii pot vorbi, pot vedea și pot auzi, însã au de rezolvat un puzzle. Jocul se terminã când toți se reunesc din nou pe insula fericirii.

Pe parcursul jocului, participanții au avut mai multe revelații – astfel, la un moment dat „muții” au realizat cã pot comunica în ciuda faptului cã nu pot vorbi; „orbii” și-au dat seama cã pot fi ghidați de „fericiți” cu introdusul mingilor; „fericiții” au realizat cã ar fi mai bine sã-i aducã pe toți naufragiații pe insula lor și de-abia dupã sã se apuce de puzzle, pentru cã în acest fel au șansa sã-l rezolve mai repede. Insula orbilor a fost asociatã de participanți cu o comunitate în care oamenii preferã cã închidã ochii, pentru cã nu vor sã vadã ce se întâmplã sau nu vor sã facã nimic, deși își doresc rezultate; insula fericirii a fost asociatã cu tot ce înseamnã conducere/instituții ale statului; iar insula muților a fost asociatã cu ONG-urile care vor sã atragã atenția asupra unor probleme importante. Voluntarii au simțit cã ei în realitate se aflã pe aceastã insulã, a muților, și au cãutat strategii ca sã-și facã vocea auzitã, între care: „sã-i atragem pe <> de partea <> și invers, pentru cã împreunã ar putea sã fie mai vizibili pentru <>”; „<> au resurse nelimitate - cum putem sã le exploatãm?!”; „dacã toate insulele s-ar uni lucrurile ar merge mai bine si mai repede!”; „este important ca <> sã învețe sã se exprime pe limbajul muților și orbilor”.

Fãcând și mai clarã paralela cu realitatea, unul dintre participanți, Andrei Popa, care este voluntar WWF în Lupeni, a mãrturisit cã s-a implicat într-un partid politic pentru cã nu a simțit cã existã o comunicare deschisã între școalã și Primãrie (el fiind și membru în consiliul școlii): „Acum avem 4 reprezentanți din consiliul școlii care vor merge din toamnã la întâlnirile de consiliu de la Primãrie și vor asigura o mai bunã transparențã/comunicare între Primarie și școalã”.

Urmãriți aici filmul schimbului de experiențã „De la voluntari pentru comunitate”.


Înapoi
Parteneri:
Parteneri media: